+36 30 / 355 75 93 avandorasztalos@gmail.com

Hazaérkeztek a nyaraló „kiscsillagok”

Hazaérkeztek a nyaraló „kiscsillagok”

Rostás Árpád Magyar Örökségdíjas asztalosmester nagyot álmodott és az álma megvalósult; ötlete nyomán 65 hátrányos helyzetű kisdiák – köztük 44 marcali – táborozhatott egy hétig a Szentendrei-szigeten, Horányban. Rostás Árpád a tábor legfontosabb céljának azt tekintette, hogy minél több mesterséget mutasson be, a főként roma származású gyerekeknek, ezzel segítve reális jövőképük kialakítását, kapcsolódásukat a munka világához. Ugyanakkor a tábor résztvevőinek kiválasztásakor nem ragaszkodott a cigány származáshoz, ugyanolyan szeretettel várta a nem roma gyerekeket is.

Az ötlet a nulláról indult, a szervezés során nagyon sok „nem”-et kapott a marcali asztalos, de rendíthetetlen akaratának köszönhetően segítők is akadtak (a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, az ifjúsági hotel gazdája, egy budapesti médiastúdió, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Marcali Önkormányzat, a Marcali Kistérség, a Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központ, a gimnázium két pedagógusa, egy szociális munkás a gyermekjólétisektől, egy roma médiamunkás, egyetemisták), így pénz, szállás, étel-ital, felügyelet, program – minden összeállt ahhoz, hogy a horányi integrált tábor létrejöjjön.

A programok szolgálták a kitűzött célt, maga az ötletgazda is bemutatta mesterségbeli tudását és a fémipar alapelemei is megjelentek a gyakorlati foglalkozásokon, a gyerekek találkozhattak jeles személyiségekkel (Andy Vajnával, Aáry Tamás Lajos oktatási ombudsmannal, dr. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárral, dr. Máthé Zsolt építésszel, aki a gödöllői kastély felújítását vezette, Daróczi Józseffel, az M1 Roma magazinjának volt főszerkesztőjével, Dobrády Ákos énekessel, a helyi református egyház lelkészével, a helyi rendőrkapitánnyal), akik elsősorban életútjukról, munkájukról meséltek, másrészt beszéltek a fiatalkorú bűnözésről, káros szenvedélyekről, környezetvédelemről.

Ezeken felül kreatív kuckó állt a gyerekek rendelkezésére, egy szokványos nyaralótábor programjaiból is választhattak maguknak: rajzolhattak papíron és aszfalton, kézműveskedhettek, filmeket nézhettek, sétálhattak, biciklizhettek, versenyezhettek tisztaságból, közlekedésbiztonságból, illetve drámajátékot is tanulhattak. És persze volt a Dunán hajókirándulás, ebéd a Vidékfejlesztési Minisztériumban, parlamenti látogatás, állatkerti és cirkuszi program, no és tábortűz.

Küldje el kérdését, üzenetét!

*név:
*email:
*telefon:
*üzenet: